Døgnåpent vaktnummer tlf: 02490
Hjem / Nyheter / Hvilken vifte er best på badet?
Cover Image for Hvilken vifte er best på badet?

Hvilken vifte er best på badet?

Hvis du ikke har en god vifte på badet kan boligen din få fukt, mugg og råte, og dere som bor der kan få alvorlige sykdommer. Men hva menes med en god vifte?

Dårlig avtrekk kan både føre til dugg på speil og vinduer, og fukten kan på sikt føre til mugg og råte. Dugg som forsvinner i løpet av noen minutter etter at du har dusjet er ikke farlig. Det som derimot er farlig er når duggen blir liggende. Ulempen er at fuktskader kommer snikende, og når du endelig oppdager at du har et problem kan det være for sent.

Én ting er skader på boligen, men hvis du blir utsatt for fukt, mugg og råte over tid kan du blant annet utvikle hudplager, bronkitt, astma og allergier. Heldigvis er dette enkelt å unngå.

Både nye og gamle hus kan få fuktskader

I nye hus som har balansert ventilasjon kommer det sjelden fukt. I eldre hus opplever kan man derimot oppleve dette – og gjerne oftere enn du tror.

På den annen side er badene i nye hus noen ganger så tette at det kan bli et problem siden duggen blir værende i rommet. Da er det ingen god løsning å sette opp baderomsdøren etter du har dusjet. Hvis du gjør det fester nemlig duggen seg på de kalde veggene i rommene utenfor, noe som kan føre til mugg, sopp og råte.

Ingen god løsning å sette opp baderomsdøren etter du har dusjet

Det beste er en elektrisk/mekanisk vifte

Det betyr at om du bor i et nytt eller gammelt hus uten balansert ventilasjon er det alltid en fordel med litt ekstra pustehjelp. Og den beste pustehjelpen du kan få er med en elektrisk/mekanisk vifte.

Har du elektrisk/mekanisk vifte får den nemlig fukten raskt ut og vekk. Det er likevel en utfordring, og det er at når viften ikke er i bruk blir den naturlige ventilasjonen hindret.

Alltid en fordel med litt ekstra pustehjelp

Spesielt hvis du har bad i andre etasje kan dette bli et problem: Ny luft kommer inn gjennom ventilene i kjelleren, og byttes så ut etter hvert som den kommer opp i etasjene. Til slutt forsvinner luften ut av ventilene som er i etasjene lenger oppe eller på taket. Hvis ventilen på badet er stengt, vil den gamle luften bli stengt inne – og således skape grobunn for mugg, sopp og råte. Og da er du jo like langt. Det er derfor viktig at du sørger for lufting også når du ikke dusjer.

Hvis du har mulighet er det beste alternativet å montere en vifte i luftekanalen som går hele døgnet, og som du kan sette opp hastigheten på når du dusjer. Det finnes også vifter som gjør dette automatisk, og det finnes mange forskjellige baderomsvifter på markedet.

Husk også at for å få luft ut, må du få luft inn. Det er derfor viktig at døren til badet har flat terskel eller luftespalter, og at friskluftventiler/spalter i vinduer og yttervegg er åpne. Boligen må kunne “puste”.

For å få luft ut, må du få luft inn

Vedlikehold av baderomsviften

Vi er opptatt av at det skal være rent og pent på badet, men det er lett å glemme det vi ikke ser – som innsiden av baderomsviften. Denne kan fortere enn du aner tettes av støv, pollen, insekter, og sot. Det kan føre til en oppblomstring av mikroorganismer som bakterier, alger, sopp og midd. Og i tillegg til dårlig luft og økt brannfare får du høyere strømregning.

Å rengjøre viften er enkelt, det tar under ett minutt og du kan gjøre det samtidig som du tar vasken, dusjen og toalettet: Tørk av viften med en mikrofiberklut, eller bruk støvsugeren. Hvis du har mulighet til å demontere viften, kan du også vaske den. Det er alt som skal til.

Hvert femte år bør du sørge for å få en fullstendig rengjøring av hele ventilasjonsanlegget. Dette er et arbeid som må utføres av profesjonelle.

© 2022 TT-Teknikk AS. All rights reserved.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår og gjøre nettstedet bedre. Ved å klikke "Godta alle", samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For mer informasjon kan du lese vårpersonvernerklæring.