Vi kan nå med stor glede meddele at alle selskapene i Serwent i Norge har tre ISO sertifiseringer. Dette er en bekreftelse på vårt systematiske arbeid innen kvalitet, miljø og arbeidsmiljø.
Kombinere balansert ventilasjon og varmepumpe?
Boliger som er bygget i 2010 og senere skal etter Byggteknisk forskrift ha balansert ventilasjon. Boliger som er bygget før dette har ofte varmepumpe. Går det an å kombinere disse?
Om du allerede har balansert ventilasjon kan du ettermontere varmepumpe, og hvis du har varmepumpe har du mulighet til å ettermontere balansert ventilasjon. Dersom du hverken har balansert ventilasjon eller varmepumpe finnes det også anlegg som gir deg begge systemene i én løsning.
Varmepumpe og balansert ventilasjon kan kombineres
Utfordringen er å skjule det nye ventilasjonsanlegget i vegger og bjelkelag hvis du bor i en gammel bolig. Som regel vil noe bli synlig, men dette kan gjemmes i skap, loft og boder. I tillegg kan støy være et problem, men dette finnes det også gode løsninger på. Et godt tips er å planlegge nøye og gå gjennom tegningene med montøren på forhånd, slik at du ikke får noen ubehagelige overraskelser etter at anlegget er satt opp.
Det betyr at varmepumpe og balansert ventilasjon kan kombineres – også om du har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.
Visste du forresten at…
- Du kan få tilskudd på opptil 20 000 kroner fra Enova hvis du installerer balansert ventilasjon
- Du kan få tilskudd på opptil 20 000 kroner hvis du installerer luft-til-vann-varmepumpe
- Du kan få tilskudd på opptil 30 000 kroner hvis du installerer væske-til-vann-varmepumpe
Hvor mye kan jeg spare på balansert ventilasjon og varmepumpe?
Det kommer selvsagt an på husstørrelse og strømforbruk. Prisen på et balansert ventilasjonsanlegg er omtrent 50 000 kroner i nye boliger, mens i eksisterende boliger kan kostnaden bli opp mot 100 000. Men når det først er montert, tjener du penger fra dag én.
I en bolig på 200 kvadratmeter vil det totale energiforbruket være på om lag 25 000 kWh (kilowattimer) i året. Av det vil den balanserte ventilasjonen bruke ca 8000 kWh i året til oppvarming. I et anlegg med varmegjenvinning kan du regne med å få 80 prosent av varmen tilbake – altså 6400 kWh. Med en kilowattpris på én krone kan du med andre ord spare inntil 6400 kroner hvert år.
Når det først er montert, tjener du penger fra dag én
Varmepumper kommer som hovedregel i tre utgaver, og disse har store forskjeller i pris og innsparing:
- Luft-til-luft-varmepumpe egner seg hvis du har elektrisk oppvarming, og den koster fra 15 000 til 30 000 kroner inklusiv installasjon. Ved et totalforbruk på 25 000 kWh og kilowattpris på én krone kan du spare inntil 5000 kroner hvert år.
- Luft-til-vann-varmepumpe egner seg hvis du har vannbåren varme, og den koster fra 100 000 kroner og oppover. Ved et totalforbruk på 25 000 kWh og kilowattpris på én krone kan du spare inntil 9000 kroner hvert år.
- Væske-til-vann-varmepumpe egner seg også hvis du har vannbåren varme, og den koster fra 200 000 til 300 000 kroner. Ved et totalforbruk på 25 000 kWh og kilowattpris på én krone kan du spare i overkant av 13 000 kroner hvert år.
Finne den varmepumpen som dekker behovene dine best
Og svaret er…
Det er viktig å ikke bare se på pris, men finne den varmepumpen som dekker behovene dine best. En varmepumpe kunne faktisk også blitt kalt kuldepumpe – på en vanlig norsk sommerdag kan den nemlig brukes som aircondition. Når du bruker den sammen med balansert ventilasjon får du til og med dobbel effekt enten du kjøler eller varmer.
Svaret på spørsmålet om det er fornuftig med balansert ventilasjon og varmepumpe sammen er derfor et soleklart ja, da du på få år vil spare inn investeringen og mere til. Samtidig blir boligen og dere som bor der mindre utsatt for fukt, mugg, sopp og råte.
Vi søker nå prosjektleder med spennende arbeidsoppgaver for NoDig-prosjekter. Stillingen innebærer primært planlegging og gjennomføring av NoDig-prosjekter for offentlige og private kunder i Norge.
Holmenhaugen Boligforening, som består av 117 boenheter oppført mellom 1950 og 1955, sto overfor et akutt behov for rørrehabilitering. Boligene, med et rørsystem i støpejern fra byggeåret, hadde lenge overskredet sin forventede levetid.