
Rørinspeksjon og spyling er avgjørende for å opprettholde et velfungerende offentlig ledningsnett. I dag er vi med Brede Glesnes fra Serwent, som utfører kamerainspeksjon og spyling av rør for Bergen kommune.
Et vanlig tegn på at ventilasjonen hjemme ikke fungerer som den skal er å føle seg bedre utover dagen når dere ikke er hjemme – men når dere kommer hjem blir dere gradvis verre igjen i løpet av kvelden og ettermiddagen.
For hvis boligen din ikke har skikkelig ventilasjon kan både den og dere som bor der bli syke. Boligen kan få mugg, sopp og råte på innvendige flater og til og med interiør. Når du eller noen i familien konstant puster inn sporer fra disse kan dere etter hvert oppleve kvalme, hodepine, trøtthet, hoste, tørr hud og tørre slimhinner. Dette kan også utvikle seg til astma og allergier. Hvis ventilasjonen ikke fungerer som den skal, kan den også avgi mer støy.
Et velfungerende ventilasjonsanlegg er viktig.
Spesielt barn er utsatt hvis dere har et dårlig inneklima. De bruker nemlig 50 prosent mer luft i forhold til kroppsvekten enn voksne, og samtidig er de mer aktive. Og det er nettopp derfor et velfungerende ventilasjonsanlegg er viktig.
Kravene til ventilasjon i nye boliger står i Byggteknisk forskrift (TEK 17) kapittel 13 – Inneklima og helse. I § 13-1 står det:
Videre forklares det at “Tilfredsstillende luftkvalitet er en forutsetning for å unngå negative helseeffekter og oppnå trivsel og velvære for de som oppholder seg i bygningen.”
Selve kravene er fastsatt i §13-2:
Den enkleste måten å oppfylle kravene i nye boliger på er med mekanisk ventilasjon – balansert ventilasjon er gjerne mest egnet for å oppfylle energikrav.
Det er utbyggers ansvar å sørge for at kravene i Byggteknisk forskrift blir etterfulgt.
I et nytt hus skal forskriftene være fulgt, men i et eldre hus finnes det ikke tilsvarende krav. En tommelfingerregel sier at hvis du føler noe er galt med ventilasjonen hjemme, så er det som regel det – og da bør du ta tak i problemet med den gang.
Her kan du lese en sjekkliste for å finne ut om du har dårlig ventilasjon hjemme
Mange hus og leiligheter som ble bygget blant annet på 60-, 70-, og 80-tallet har det som gjerne blir kalt naturlig ventilasjon. Lufttilførselen kommer gjennom lufteluker i veggene og spalter over vinduene. Ulempen er når du glemmer å åpne disse igjen, for eksempel etter vinteren. Det gir et dårlig inneklima med god grobunn for sopp, råte og mugg. Og det er spesielt soverom og barnerom som er mest utsatt.
Det beste du umiddelbart kan gjøre er å sørge for luftgjennomstrømming i boligen din er derfor å åpne stengte luker og spalter. Bruk også avtrekksvifte på bad og kjøkken. Visste du forresten at kjøkkenvifta får bedre effekt hvis den får tilluft – altså hvis luker, spalter eller et vindu står åpent mens du lager mat?
For eldre boliger er det også anbefalt å installere balansert ventilasjon. Hvis du installerer dette i boligen din kan du få inntil 20 000 kroner i støtte hos Enova.
De fleste boliger – både nye og eldre – har godt av å sjekke ventilasjonsanlegget og få renset luftekanalene jevnlig. Dette bidrar til å fjerne sopp, råte og mugg, og gjør dere og boligen friskere.
Rørinspeksjon og spyling er avgjørende for å opprettholde et velfungerende offentlig ledningsnett. I dag er vi med Brede Glesnes fra Serwent, som utfører kamerainspeksjon og spyling av rør for Bergen kommune.
Driftsleder Kenneth Skar informerer om et viktig prosjekt som nå står for tur – rørfornying av kloakkstammene. Etter nesten 60 år er de modne for rehabilitering, og borettslaget har valgt Serwent i Bergen til å gjennomføre jobben.
Serwent er på plass i Bergen, og med flotte lokaler ved vannet på Askøy er det en perfekt ramme for å levere førsteklasses tjenester innen vann og avløp. Vi møter Vidar Aase, avdelingsleder for Serwent i Bergen, for en kaffeprat om selskapets vekst og tjenester.
© 2022 TT-Teknikk AS. All rights reserved.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår og gjøre nettstedet bedre. Ved å klikke "Godta alle", samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For mer informasjon kan du lese vårpersonvernerklæring.