Vi kan nå med stor glede meddele at alle selskapene i Serwent i Norge har tre ISO sertifiseringer. Dette er en bekreftelse på vårt systematiske arbeid innen kvalitet, miljø og arbeidsmiljø.
Hva er balansert ventilasjon?
Ønsker du et sunnere innemiljø der luften filtreres før den slippes inn? Er du sensitiv for støv og plaget av astma eller allergi? Med balansert ventilasjon kan du sikre et godt inneklima i alle rom – hele året.
Dårlig inneklima kan gi nedsatt funksjon og livskvalitet.
Alle fysiske og kjemiske forhold som påvirker oss innendørs faller inn under termen “inneklima”. Et godt inneklima er viktig for helsen vår, samt trivselen og læringsevnen. Da sier det seg selv at dårlig inneklima kan gi nedsatt funksjon og livskvalitet.
Hva gjør balansert ventilasjon?
Balansert ventilasjon fjerner inneluft som er forurenset.
Et balansert ventilasjonsanlegg er et system som leverer frisk, renset luft og trekker ut brukt luft. Det fjerner inneluft som er forurenset av mennesker, dyr og aktiviteter i boligen, i tillegg til at det motvirker radon og heksesot. Systemet bidrar også til at det ikke oppstår fuktskader i form av mugg og sopp, eller andre ugunstige forhold som kondens på vinduene.
Med balansert ventilasjon kan mellom 70 og 90 prosent av varmen fra den gamle luften bli overført til ny luft, som så fordeles jevnt rundt i boligen din. Den nye luften gir i tillegg lun temperatur, slik at ekstra energi ikke er nødvendig for å varme opp den friske luften.
Hva er fordelene med balansert ventilasjon?
Balansert ventilasjon er utviklet for nordiske forhold.
- Energibesparende: Balansert ventilasjon gjenvinner normalt over 80 prosent av varmen i ventilasjonsluften.
- Forbedrer luft: Balansert ventilasjon fjerner forurenset og fuktig inneluft, og tilfører ren, filtrert og ikke minst temperert tilluft.
- Komfort: Balansert ventilasjon gir høy komfort. Det er også stillegående og gir trekkfri ventilasjon.
- Forskrifter: Byggeforskriftene stiller krav til at det skal være et godt innemiljø i boliger, og balansert ventilasjon tilfredsstiller både innemiljø- og energikravene.
- Optimal drift: Balansert ventilasjon er utviklet for nordiske forhold, og fungerer derfor godt også i den kalde årstiden.
- Sparer miljøet: Med balansert ventilasjon med varmegjenvinning gjenbrukes varmen i inneluften. Slik reduseres behovet for nyproduksjon av energi, og du tar vare på miljøet.
Hvordan fungerer balansert ventilasjon?
Du kan spare penger på oppvarming.
Hensikten med ventilasjon er å fjerne forurensninger i luften som for eksempel støvpartikler, avgassinger og fuktighet, og samtidig tilføre frisk og ren luft – og nettopp det bidrar balansert ventilasjon med. Systemet fungerer på følgende måte:
- Den brukte inneluften trekkes ut gjennom ventiler som er plassert på kjøkkenet, bad og våtrom, og føres ut av huset gjennom en kombiboks på veggen – eventuelt takhatt. Husk for øvrig at du ikke må skru igjen ventilene mellom rommene.
- Luft som føres inn i boligen passerer filteret i luftbehandlingsaggregatet, og føres videre gjennom ventiler i stue, soverom og oppholdsrom.
- Den brukte inneluften som er på vei ut av boligen varmer den nye, rene luften som er på vei inn, og på denne måten kan du spare penger på oppvarming.
Vedlikehold av balansert ventilasjon
Viktig å vedlikeholde ventilasjonssystemet.
For å unngå at det går utover inneklimaet i boligen din, er det viktig å vedlikeholde ventilasjonssystemet. Vedlikehold innebærer å sjekke ventilene i huset, spesielt avtrekksventilene og sørge for at de er rene og åpne, rengjøre vifter og skifte filter – gjerne på høsten etter at pollensesongen er over. Hvis du lager en avtale om fast levering av filter via posten, glemmer du ikke å skifte det.
Forsikre deg også om at anlegget ditt ikke støyer. Selv om det ikke er til sjenanse for deg, kan støyen være plagsom for naboene.
Hvis det balanserte ventilasjonsanlegget ditt er fem år gammelt eller mer, er det en god investering for helsen til hele familien å få en grundig sjekk av rør og kanaler. Da er du sikker på at alt fungerer som det skal.
Vi søker nå prosjektleder med spennende arbeidsoppgaver for NoDig-prosjekter. Stillingen innebærer primært planlegging og gjennomføring av NoDig-prosjekter for offentlige og private kunder i Norge.
Holmenhaugen Boligforening, som består av 117 boenheter oppført mellom 1950 og 1955, sto overfor et akutt behov for rørrehabilitering. Boligene, med et rørsystem i støpejern fra byggeåret, hadde lenge overskredet sin forventede levetid.